Uns 3.000 infants omplen el Tibidabo amb el compromís per una alimentació saludable

‘5 al dia’ lluita contra l’obesitat infantil i promou les fruites i hortalisses entre els infants

Aquest matí a Barcelona, uns 3.000 infants d’una cinquantena d’escoles participants a la campanya per a una alimentació saludable, ‘5 al dia’, han ocupat el parc d’atraccions del Tibidabo. El motiu d’aquesta trobada ha estat celebrar els 20 anys (al 2020, però la pandèmia no va permetre la seva celebració aleshores) d’aquesta campanya educativa, organitzada per Mercabarna i l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM). ‘5 al dia’ es porta a terme a més de 40 països d’arreu del món, i promou la ingesta diària de 5 racions entre fruites i hortalisses, per mantenir-se sa, segons prescriu l’OMS (Organització Mundial de la Salut). La campanya de Mercabarna i AGEM va ser la primera a desenvolupar-se a Espanya.

Montserrat Ballarín, regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna i Jaume Flores, president de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM) han donat la benvinguda als infants.

Ballarín ha explicat que la campanya es va posar en marxa com a resposta a la inquietud social i institucional davant l’augment de l’obesitat infantil i les malalties derivades d’una alimentació incorrecta. ‘En el decurs d’aquests 22 anys -ha afirmat- han passat per aquesta campanya educativa 150.000 escolars catalans i el missatge ha arribat també als seus pares i educadors”.

Flores ha afirmat que l’AGEM i Mercabarna van ser pioneres a introduir la campanya a Espanya i, veient els bons resultats, moltes altres entitats del país els han seguit. ‘Després de 22 anys -ha dit- els monitors que porten ‘5 al dia’, els majoristes i Mercabarna preparem els tallers i la visita al Mercat Central de Fruites i Hortalisses dels escolar amb la mateixa il·lusió del primer dia”.

Un cop al Tibidabo els escolars han estat rebuts per un grup d’animació format per mags, xanquers i pallassos i les diferent escoles han pogut fotografiar-se al Photocall amb els personatges de la campanya.

Compromisos saludables a la plaça dels Somnis

Un representant de cada escola ha penjat el ‘compromís saludable’ dels escolars del centre per al curs vinent al ‘Mur dels compromisos’, situat pels organitzadors de la festa a la plaça del Somnis del parc d’atraccions. ‘Menjar una peça de fruita fresca cada dia per esmorzar a l’escola’, ‘Prendre sucs de fruites naturals’, ‘Només menjar llaminadures els caps de setmana’…, han estat alguns dels compromisos que els infants han penjat al mur. Després, els nens i nenes han pogut pujar a les atraccions del parc, on hi havia diversos punt d’avituallament de fruita fresca.

La campanya `5 al dia´ i el seu objectiu

‘5 al dia’ és un moviment d’abast mundial, avalat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que promou el consum d’un mínim de 5 racions entre fruites i hortalisses al dia, com a base d’una dieta saludable. Mercabarna i l’AGEM organitzen aquesta campanya des de fa 22 anys. Més de 150.000 escolars d’arreu de Catalunya hi han participat al llarg d’aquests anys.

El descens del consum de fruites i hortalisses fresques, sobretot entre les franges més joves de població, a favor d’altres productes transformats —pastisseria, làctics, sucs envasats…— que gaudeixen normalment d’un gran suport publicitari, preocupa les institucions que vetllen per l’educació i la salut dels ciutadans.

En aquest sentit, la campanya “5 al dia” té com a principal objectiu promoure el consum de les fruites i hortalisses entre els infants, així com entre les seves famílies i les escoles que els formen. Aquests aliments són fonamentals per al correcte desenvolupament dels nens, per la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats.

Més informació:

Mercabarna- Roser Lapuente; T. 610 59 50 24; lapuente@mercabarna.cat
AGEM-Elisabet Carvajal; T. 646 22 02 68 ; ecarvajal@assocome.com

Foto 3-Mercabarna - Mercabarna y AGEM celebran los 20 años de la campaña ‘5 al día’, pionera en España
AGEM

Escrit per: AGEM
Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Provincia
Mercabarna
Barcelona – Maig 2022

5 al día - Marzo 2019 - AGEM - Mercabarna - Mayoristas de frutas y hortalizas
Compartir esto