Els majoristes de Mercabarna de Fruites i Hortalisses preveuen distribuir 100.000 tones de producte

S’estima recuperar els volums previs a la pandèmia.
El preu de la fruita i l’hortalissa es manté estable.

Barcelona, 16 desembre, 2021 – Els Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna preveuen, aquest desembre, comercialitzar al voltant de les 100.000 tones de producte i incrementar en un 11% la comercialització en relació amb el mateix mes de 2020. Així doncs, des d’AGEM la previsió es recuperar els nivells de venda previs a la pandèmia. Pel que fa als preus, el gremi majorista avança que seran estables i moderats, llevat d’algun producte puntual que pot repuntar per causes climàtiques. Un any més, els majoristes d’aliments frescos de Mercabarna presentaven en roda de premsa la previsió per a la campanya de Nadal i comptaven amb una convidada d’excepció, la xef Carme Ruscalleda. La xef presentava receptes extraordinàries – també amb fruites i hortalisses – per aquestes Festes, i sense gastar massa que es poden descarregar a www.PerNadalBonaCuina.com.

Carme Ruscalleda - AGEM - Mercabarna - Roda de premsa - Campanya de Nadal 2021
Carme Ruscalleda - AGEM - Mercabarna - Roda de premsa - Campanya de Nadal 2021

“Les empreses majoristes no estem traslladant les pujades de preus de l’energia i costos de producció. Esperem que les previsions que apunten cap a una certa normalització cap a la primavera es materialitzin i puguem mantenir aquesta línia”, assegura el president d’AGEM, Jaume Flores. En el decurs del 2021, el preu mitjà al conjunt del mercat de fruites i hortalisses ha experimentat un increment del 3,4%. Però cal dir que aquest repunt es deu per l’increment de preu de productes concrets, com ha estat el cas de la fruita de pinyol a l’estiu i també per la recuperació del preu de les hortalisses que l’any passat van experimentar baixades de preu molt considerables” , puntualitza el vicepresident del Gremi de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, Pere Prats. “Els preus de les fruites i hortalisses aquestes festes seran estables i moderats, llevat d’algun producte puntual que pot repuntar perquè tenim menys oferta per menor producció per causes climàtiques”.

Jaume Flores - AGEM Mercabarna - Roda de premsa - Campanya de Nadal 2021
Jaume Flores - AGEM Mercabarna - Roda de premsa - Campanya de Nadal 2021

Tendències en fruites
Així doncs, la pinya tropical baixa de preu amb relació a l’any passat (un 10%) i arriba a una de les cotitzacions més baixes dels darrers anys al mercat majorista. “De pinya, en tenim tot l’any, però continua mantenint una posició icònica durant les Festes i estimem que se’n comercialitzaran unes 1.300 tones durant el desembre”.

Els fruits vermells (móres, gerds, nabius i groselles) seguiran marcant tendència a les taules nadalenques. Només durant la primera setmana de desembre s’han comercialitzat un 20 % més de gerds (64.990 kg) amb relació amb la mateixa setmana de l’any passat i amb un preu sensiblement inferior. En general els fruits vermells presenten preus molt estables o amb repunts a la baixa. El raïm d’Aledo, un altre clàssic de les festes, pujarà sensiblement, ja que per causes climàtiques hi haurà menys producte.

Els preus dels cítrics baixen en totes les varietats. Baixades que afecten tot el ventall de cítrics des de la llima i la llimona, fins a taronges, clementines i aranges (amb decrements que se situen entre el 20 i el 50% en comparació al desembre de 2021). Pel que fa als exòtics, mantenen preus litxis, mangos, caramboles i rambutan, i puja de preu la pitahaya.

Tendències en hortalisses
Des del Gremi de Majoristes de Fruita i Hortalissa s’insisteix en els beneficis d’optar pel producte de temporada. “És quan el producte el trobem més saludable, més saborós i també més bé de preu. Ara tenim una gran varietat de producte de temporada i de proximitat i de molta qualitat” recorda Jaume Flores.

Pel que fa a aquests productes, baixen de preu en comparació al desembre 2020: api, cols, porros. Es mantenen o pugen lleugerament raves, naps i escaroles. Destacar la patata, un tubercle discret però omnipresent per festes: es distribuiran unes 16.000 tones només durant el desembre. Destacar l’estabilitat del preu d’aquest producte des de l’any 2019.

Pel que fa a les tendències, Prats ha explicat que “en els àpats familiars, el color serà un tret de les taules nadalenques”. Als tomàquets xerri de colors, tendència des de fa tres anys en aperitius, guarniments i amanides de Nadal, se sumaran les coliflors liles i grogues, les bledes vermelles, els enciams de colors, els raves de punta blanca, els germinats, i com a novetat la remolatxa blanca i vermella i les pastanagues de colors”.

AGEM

Escrit per: AGEM
Gremi d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Provincia
Mercabarna
Barcelona 2021

Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna - AGEM
Compartir esto