Aquest plat és un còctel extraordinari de propietats quimiopreventives, sobretot, si es consumeix fresc i natural

El gaspatxo tradicional és un clàssic de l’estiu, un cant a la Dieta Mediterrània, al sabor i a la salut. Un plat grandiós que ho té tot; és hidratant i refrescant, ens carrega de vitamines i antioxidants i resulta boníssim al paladar. I, és en relació als seus beneficis per a la nostra salut, que cal tenir molt en compte el gaspatxo tradicional fresc: una recerca recent posa de manifest que aquest plat, en el qual a més de les hortalisses no pot faltar l’oli d’oliva verge, constitueix un extraordinari còctel quimiopreventiu.

Segons aquest estudi, el gaspatxo tradicional andalús contribueix de manera fefaent a la prevenció del creixement de les cèl·lules de càncer de còlon, i, en persones que han sofert la malaltia, contribueix a prevenir que torni a reproduir-se. Així ho explica el Doctor en Química per la Universitat d’Almeria, Pablo Campra qui ha liderat una recerca sobre els efectes antitumorals del gaspatxo tradicional andalús i que recentment ha visitat el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM)  per a explicar els resultats de la seva recerca.

L’estudi demostra que l’efecte del gaspatxo és molt superior al dels seus components per separat – cogombre, tomàquets, pebrot, oli d’oliva, all, ceba – . La recerca desenvolupada durant dos anys ha estat publicada recentment en la prestigiosa revista científica Food Research International. Aprofitant la seva estada a l’AGEM us oferim aquesta entrevista amb el científic andalús.

El Doctor Pablo Campra, en la seva recent visita a la seu del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM)
El Doctor Pablo Campra, en la seva recent visita a la seu del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM)

Entrevista al Doctor Pablo Campra sobre l’efecte quimiopreventiu del gaspatxo andalús

Què li va motivar a fer una recerca sobre el gaspatxo andalús? 
P.C.: “La idea d’iniciar aquesta recerca es basa en el coneixement que l’augment de les principals malalties cròniques del món occidental està associat al canvi d’hàbits en l’alimentació, passant de productes frescos a processats, amb tractaments tèrmics i additius químics, amb un excés de sucres i greixos refinats, i un abandó gradual del consum dels vegetals frescos amb propietats quimiopreventives. Aquestes malalties inclouen, a més del càncer, les cardiovasculars, autoimmunes, neurodegeneratives, obesitat i diabetis”.

I el gaspatxo es fa només amb vegetals frescos i oli d’oliva? 
P.C.: “Exacte, i aquest estat fresc és la clau de la seva activitat. Els vegetals inclosos a la recepta tradicional del gaspatxo andalús aporten una gran quantitat de micronutrients anticancerosos que, en actuar de manera combinada i sinèrgica, potencien considerablement l’efecte del seu consum de manera aïllada. Això vol dir que el consum de la mateixa quantitat de tomàquet és molt més quimiopreventiva si ho prenem en gaspatxo que aïllat”

L’oli d’oliva és imprescindible en aquest còctel de salut? 
P.C.: “L’oli d’oliva, a més d’aportar les seves pròpies biomolècules actives, augmenta la biodisponibilitat dels fitoquímics de la resta d’ingredients de la recepta, a l’ésser en bona part liposolubles. Dit d’una altra manera, l’oli en emulsió potencia els efectes quimiopreventius perquè afavoreix l’absorció dels micronutrients. Una cosa similar passa quan afegim oli d’oliva a les amanides”.

El potencial anticancerós del tomàquet ja era conegut 

P.C.: “Sí, l’activitat antitumoral del tomàquet estava citada en estudis similars al nostre, així com en estudis epidemiològics de dietes comparades, però també la d’altres components del gaspatxo, com l’all i l’oli d’oliva. Una novetat del nostre estudi és l’enfocament holístic, un enfocament denominat  whole food approach, que busca superar el reduccionisme imperant en els estudis d’alimentació i salut. Sabem que l’activitat antitumoral dels aliments no depèn en exclusiva de nutrients o molècules aïllades, com pot ser el licopè, sinó de l’efecte combinat de complexes mescles procedents de la digestió i absorció. Això ja ha quedat demostrat en el fracàs dels assajos clínics que pretenen demostrar l’efecte anticancerós d’aquestes biomolècules quan són administrades aïllades de la seva matriu alimentària natural. És a dir, per a aprofitar el potencial saludable dels aliments, cal menjar aquests aliments sencers”

Aquest estudi s’ha fet en laboratori 
P.C.:”La recerca s’ha realitzat en fase preclínica in vitro. Consisteix a simular la digestió en tubs d’assaig i exposar seguidament les cèl·lules de càncer de còlon a aquestes digestions. Hem constatat que el creixement d’aquestes cèl·lules es frenava totalment en ser exposades a concentracions mínimes de gaspatxo prèviament digerit in vitro. Es van emprar quantitats mínimes que simulen els nivells d’exposició dins de l’organisme humà després de la digestió i absorció. Per tant, en un futur ha de comprovar-se l’activitat antitumoral en una segona fase d’assajos clínics en persones. De moment, no només hem pogut comprovar com el cultiu de cèl·lules canceroses es redueix en proporció als nivells de concentració del gaspatxo digerit, sinó que es va detectar l’activació de gens i enzims que van provocar el suïcidi actiu de les cèl·lules.”

La imatge mostra l’evolució de les cèl.lules tumorals i com es redueixen un cop exposades al gaspatxo.

Diu que les cèl·lules canceroses se suïciden
P.C.: “Els components de la mostra activen processos del que es denomina apoptosis o suïcidi cel·lular, un procés d’auto eliminació selectiu i activat específicament per les cèl·lules tumorals en contacte amb gaspatxo digerit”

Aquests beneficis són sol amb el gaspatxo fresc, o també amb el pasteuritzat?

P.C.: “El procés habitual de pasteurització tèrmica que s’usa en els gaspatxos comercials destrueix en bona part l’activitat antitumoral del gaspatxo, ja que aquesta resideix en biomolècules que són sensibles a les altes temperatures. En cas de pasteurització també detectem reducció del creixement tumoral, però no l’autodestrucció total que s’observa en el cas de gaspatxo fresc. El potencial anticancerós és molt major quan es consumeix en receptes casolanes i en fresc, no pasteuritzades”

Presentació de la campanya “Sabor a estiu amb 5 Gaspatxos”

El Doctor Pabla Campra visitava la seu del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM)  amb motiu de la presentació, al juny, de la primera edició de la campanya “Gust d’estiu amb 5 Gaspatxos”. 

Aquesta iniciativa inclou l’edició d’un receptari amb cinc propostes inspirades en el gaspatxo tradicional andalús:

El Doctor Pablo Campra i el vicepresident de l’AGEM, Pere Prats.
AGEM

Escrito por: AGEM
Gremio de Empresarios Mayoristas de Frutas y Hortalizas de Barcelona y Provincia
Mercabarna
Datos: Agosto 2019

Cerca de ti - AGEM - Mercabarna - Mayoristas de frutas y hortalizas
Compartir esto