Fa uns quants anys que es debat la renovació del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna entre el col·lectiu majorista i Mercabarna. “Després de diversos intents per trobar una postura comuna, primer, entre els mateixos operadors i, després, entre els operadors i Mercabarna s’ha arribat a l’acord de modernització del Mercat Central”, manifesta Josep Tejedo, director general de Mercabarna. Està considerat com un dels mercats majoristes més importants del món, i no hi ha dubte que després de 43 anys de funcionament, i encara que durant aquests anys s’ha anat fent el manteniment oportú, cal una reforma important.

Aquesta reforma servirà per adaptar-lo a les últimes normatives europees i espanyoles en matèria de seguretat alimentària, així com també es realitzaran millores estructurals, logístiques i de servei als usuaris -mayoristas i detallistas- que operen en aquest centre, perquè pugui continuar sent un mercat de referència al món. “Tots estem -en referència a majoristes i direcció de Mercabarna- totalment convençuts que aquestes millores són necessàries per ser encara més competitius”, afirma el director general de Mercabarna. L’opció de modernització ha estat recolzada per la majoria de majoristes del Mercat Central després de passar durant aquests anys per diferents alternatives, des de la reforma bàsica fins a un Mercat Central totalment nou. Tejedo recorda que “l’Associació de majoristes (AGEM) va realitzar dues votacions per corroborar la unitat d’actuació consensuada. Una, per parades -440-, i una altra, per empreses -148 més 11 cooperatives agrícoles-, amb idèntic resultat a favor de la modernització “, va dir. La diversitat de perfils d’empresa i el seu nombre de llocs podria haver desembocat en diferents votacions, però no ha estat el cas. Un cop signat l’acord s’ha creat la Comissió d’Obres, formada per representants de Mercabarna i de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), que concretaran l’ordre de les actuacions. Les primeres actuacions començaran a finals de 2014 i estaran a punt el 2020, per poder compaginar-les amb el funcionament diari del Mercat i evitar, així, que s’interrompi l’activitat de compra venda. “No paralitzar l’activitat del Mercat Central durant l’execució de les obres, ni la utilització de pavellons provisionals eren premisses de l’acord” declara Josep Tejedo.

Creix l’exportació

La xifra de negoci d’exportació en el conjunt de Mercabarna va arribar al 25% en el passat exercici 2013.Josep Tejedo apunta que “la unitat alimentària de Mercabarna experimenta un creixement constant en percentatge d’exportació, no només al Mercat Central. Aquest moviment d’exportació prové de l’activitat de les empreses. La capacitat exportadora dels empresaris de Mercabarna és molt potent “. Per donar suport a les empreses de Mercabarna que volen iniciar-se en l’exportació o exportar més es va crear el clúster Mercabarna Export en què l’entitat Mercabarna actua com “cohesionador i catalitzador dels seus interessos”. Tejedo descriu que “Mercabarna pretén que el col·lectiu d’empreses obtingui més possibilitats de ser competitius en exportació creant sinergies entre elles”.

“Mar, terra i aire són grans autopistes que hem d’aprofitar”

“Els empresaris de Mercabarna tenen un gran potencial exportador”

Clúster Mercabarna Export

En aquest clúster ja hi ha més de 40 empreses sòcies. “El nostre objectiu és donar suport a aquestes companyies perquè exportin més i millor, fent que col·laborin i buscant sinergies entre elles”, afirma Tejedo. Per a això, Mercabarna està participant en fires internacionals, organitzant missions comercials i realitzant estudis de mercat de països que presentin interès per a les empreses del polígon alimentari. Amb aquest objectiu, “Mercabarna participa a la fira Alimentària oa la Fruit Logistica de Berlín conjuntament amb el Port de Barcelona i Grimaldi Lines per potenciar els aspectes logístics del nostre polígon alimentari, però a més en el nostre estand vam realitzar 27 reunions entre empreses de Mercabarna i compradors estrangers “.

Consultoria internacional

La unitat alimentària de Mercabarna, en general, i el Mercat Central de Fruites i Hortalisses, en particular, són models i referents de gestió i funcionament a tot el món. Per exportar el “know-how” acumulat i que demanen institucions i empreses de l’àmbit internacional s’ha creat el departament de consultoria amb l’objectiu de rendibilitzar el temps invertit i els coneixements acumulats. “Les seves funcions passen per atendre els clients -altres unitats alimentàries, administracions públiques d’altres països, organitzacions empresarials … – que es dirigeixen a Mercabarna per estudiar algun aspecte concret o tenir una visió global del seu funcionament. Un exemple d’això, que estem realitzant en aquests moments, és l’assessorament a la unitat alimentària de Montevideo (Uruguai), després de guanyar el concurs internacional en què competim, i vam guanyar, a altres mercats del món, com el mercat de París “. Actualment aquest departament està treballant en diverses ofertes a concurs repartides pel món: Rússia, Geòrgia, Aràbia Saudita, Panamà …

Hub alimentari

“Volem convertir Mercabarna -afirma Tejedo- al Hub Alimentari de la Mediterrània, un centre internacional de recepció de productes frescos dels cinc continents, als que en el nostre polígon se’ls afegeix valor, s’agrupen amb altres aliments, i es redistribueixen novament a qualsevol part del món. El mar és per a nosaltres una gran autopista, no una frontera “. Empreses experimentades en import-export i infraestructures logístiques – Port de Barcelona, Aeroport de Barcelona … – que faciliten aquesta activitat són potencials que, per a Josep Tejedo, “no es poden desaprofitar”. Sota aquesta òptima, el director de Mercabarna opina que “hem de serpartners d’aquests eixos logístics i, per això, treballem de forma conjunta per potenciar l’activitat de les empreses de la unitat alimentària” i anota que “El Port de Barcelona és el primer port en volum de contenidors de la Mediterrània “.

Font: Valencia Fruits
Publicació: Abril 2014

Compartir esto