20 anys educant més de 120.000 escolars catalans en hàbits alimentaris saludables

Mercabarna i AGEM, premi d’honor de l’Associació Espanyola 5 al día

El 1er projecte espanyol del moviment internacional 5 al día

El programa educatiu ‘5 al dia’ de Mercabarna i l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM) ha rebut el premi honorífic de la Associación Española 5 al Día, per la seva trajectòria de 20 anys educant als escolars de Catalunya en una dieta sana.

Josep Tejedo, director general de Mercabarna i Mª José Sala, coordinadora del programa educatiu i membre de l’AGEM van rebre el premi durant la gala que la Associación va celebrar la setmana passada a Madrid.

XII Premios 5 al Día - Marzo 2019 - AGEM - Mercabarna - Mayoristas de frutas y hortalizas
De izquierda a derecha J. Tejedo, Mª J. Sala y E. Comillas

El 1999, Mercabarna i l’AGEM, que reuneix les empreses del Mercat Central de Fruites i Hortalisses del recinte alimentari, van iniciar aquest programa, sent aquest el primer projecte a Espanya hereu de la filosofia ‘5 al dia’ iniciada als Estats Units, que tan bons resultats ha donat a tot el món.

En aquests 20 anys, han participat en el programa ‘5 al dia’ de Mercabarna i l’AGEM més de 120.000 escolars de gairebé 400 escoles de tot Catalunya, principalment de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Anualment participen en aquesta campanya uns 6.000 nens d’edats compreses entre els 9 i els 10 anys.

Més fruites i hortalisses naturals i menys aliments transformats

Conscients dels descens del consum de fruites i hortalisses, sobretot entre les franges més joves de la població, a favor d’altres productes transformats -Pastisseria, làctics, sucs envasats, etc.-, el 1999, Mercabarna i l’AGEM van unir esforços i van posar en marxa ‘5 al dia’.

‘5 al dia’ té com a principal objectiu promoure el consum d’un mínim de 5 racions diàries d’entre fruites i hortalisses entre els infants, així com entre les seves famílies i les escoles encarregades de la seva formació

Aquests aliments, segons han demostrat metges i dietistes de tot el món, són fonamentals per lluitar contra l’obesitat infantil i contribuir al correcte desenvolupament dels nens, per la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats. A més, serveixen per prevenir malalties que apareixen en l’edat adulta, com el càncer i altres problemes cardiovasculars.

El programa educatiu ‘5 al dia’

L’eix central del programa educatiu organitzat per Mercabarna i l’AGEM consisteix en una visita a les instal•lacions de Mercabarna. Al voltant d’aquesta activitat es desenvolupen tres més, que són complementàries: treball a l’escola -un previ i un altre posterior a la visita- i treball a casa amb l’acompanyament dels pares dels escolars. Totes aquestes activitats es realitzen amb els materials específics del programa i amb el suport del web de la campanya www.5aldia.es.

La visita dels nens a Mercabarna dura 5 hores, durant les quals els escolars s’endinsen en el món de les fruites i les hortalisses a través de classes interactives, tallers d’experimentació, tast de productes, una visita al Mercat Central de Fruites i Hortalisses i a un magatzem de processament de patates, i un esmorzar a base d’aquests aliments saludables.

AGEM

Escrit por: AGEM
Gremi d’Empresaris Majoristes de Fruites y Hortalisses de Barcelona y Provincia
Mercabarna
Dades: Març 2019

Compartir esto