María José Sala, coordinadora de 5 al día a Mercabarna: “El missatge “5 al dia” ha quallat. Hem aportat desinteressadament a la societat i a la comunitat educativa”

Equip 5 al Dia -AGEM Mercabarna - els majoristes de fruites i hortalisses de Barcelona
L'equip de 5 al Dia a Mercabarna. Al centre, la coordinadora del programa. l'empresària majorista, María José Sala. D'esquerra a dreta són Laia Anguita, Tomas Montoya, Ingrid Buera, Elisabet Flores, Jorge Ricardo Teofilo (Teo) i Aritz Pérez

El Mercat Central de Mercabarna va ser el primer a Espanya a introduir la filosofia “5 al dia”, ara fa 20 anys. A través d’un programa educatiu adreçat a les escoles, l’objectiu és la promoció del consum de cinc peces diàries de fruita i hortalissa per a una dieta saludable. Des de l’any 1999, cada curs visiten el Mercat Central de Fruites i Hortalisses 6.000 nens i nenes, d’entre 9 i 10 anys, procedents de 400 centre educatius.

L’experiència dura 5 hores, però “es recorda al llarg de tota la vida”, explica la seva coordinadora, l’empresària majorista Maria José Sala. El model “5 al dia” del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, en què col•laboren conjuntament Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i Mercabarna, és una referent a tot l’Estat. “No és una campanya d’escoles, sinó de persones on els protagonistes són els nens i les nenes”.

5 al día - Marzo 2019 - AGEM - Mercabarna - Mayoristas de frutas y hortalizas

Com naixia “5 al dia” al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna?

“Vam començar amb un projecte sota el braç… els majoristes van entendre de seguida que calia invertir en la promoció dels hàbits saludables a través del consum de fruites i hortalisses. I ho vam començar a fer. I, en aquests 20 anys, no ho hem deixat de fer. Vam ser pioners a fer arribar la filosofia “5 al dia” a la societat i a l’opinió publica catalana. Al principi no hi confiava tant. Però vam aconseguir que l’educació esdevingués impactant. “5al Dia” és més un projecte educatiu que educació. Els nens i les nenes passen un dia inoblidable… Després de 20 anys se’n recorden del missatge. El missatge “5 al dia” ha quallat, queda a la memòria dels infants i quan siguin grans ho posaran en marxa”.

Quines són les claus de l’èxit de 5 al dia?

“Una de les claus és que els empresaris majoristes de fruites i hortalisses del Mercat i Mercabarna sempre hem anat de la mà i hem buscat els punts d’acord. Ara és una campanya que tothom se la sent seva. Fills de majoristes han passat per aquí participant en “5 al dia”, i les empreses obren les seves portes per als nens i les nenes. És un projecte de col•laboració. Totes les empreses de l’AGEM fan possible el programa i totes hi col•laboren. El programa és una realitat perquè es fa al 50% entre el Gremi de Majoristes, l’AGEM, i Mercabarna.

Una altra de les claus és que ha estat una tasca de dia a dia, de constància. No comptem amb grans recursos, no hem arribat als grans mitjans. La societat ha de saber que cal menjar bé i que, a més, és barat: el què val una poma. I una tercera clau fonamental és que venem únicament filosofia: “consumeix fruites i hortalisses perquè és vital per a tu”, sense intrusisme de marques”.

Se sent satisfeta d’aquests 20 anys de “5 al dia”?

“Crec que podem estar-ho tots els que fem possible el programa. El missatge ha quallat i hem aportat desinteressadament a la comunitat educativa i també a la societat. Hem aportat el coneixement de la filosofia de “5 al dia” i hem estat pioners”.

Com ha canviat “5 al dia” en 20 anys?

“Els infants han canviat. Tanmateix, el missatge és tan potent que nosaltres no hem canviat. Ara estem en un món molt més tecnològic i hem adaptat alguns aspectes. Hem escurçat el temps de les xerrades, per exemple. Però el fet de tocar les fruites i hortalisses, i viure de primera mà l’experiència al mercat no ha canviat. Al contrari, ara que tot és més tecnològic, més virtual, ha pres més potència: “5 al dia” posa els nens i les nenes en el món real. Els infants descobreixen casa nostra amb els sentits: tasten, toquen, oloren, veuen… Això, ara mateix, encara fa més atractiu el programa”.

Com han canviat els nens i les nenes?

“Ara costa més captar la seva atenció, perquè vivim en un món molt ràpid. Aquí intentem que s’aturin fent el programa molt vivencial. Com més tecnològic, la vivència pren més força Un altre canvi és que ara els grups d’alumnes són multiracials i coneixen fruites que vénen de fora com la pitahaya o el “platano macho”. Tenim infants amb cultures alimentàries diferents. També veiem que el mercat ha canviat. Fa 20 anys només teníem dues parades d’exòtics i ara en són una dotzena”.

Dues dècades i el programa segueix impactant…

“No per fàcil, el programa és bàsic. Els infants descobreixen el món a l’engròs i un model de producció complex. A més del mercat, visiten un magatzem de processament de patates. L’objectiu és que recordin aquest dia d’excursió, la base és la visita inoblidable per a tota la vida. Hi ha mestres que van venir d’infants i que ara tornen amb els grups i se’n recorden de quan van fer el programa. Un 98% dels nens recorda el missatge “5 al dia” després de 6 anys de participar en l’experiència i saben què vol dir. És una visita emblemàtica entre les escoles de Barcelona”.

Llarga vida per a “5aldia”?

“Sí, la campanya no desapareixerà perquè no és una persona que l’impulsa, sinó un col•lectiu, compta amb el suport de tots els empresaris majoristes. Ens aquests anys han passat tres presidents pel Gremi de Majoristes (AGEM) i també tres directors generals a Mercabarna i el programa no s’ha aturat mai… Les escoles ja no ens deixaran. Hi ha una consciència molt estesa sobre què els infants han de menjar millor, que és necessari millorar els hàbits alimentaris. En una setmana estan reservades les prop de les 120 visites de les escoles durant tot el curs. “5 al dia” és un dels programes educatius més guardonats”.

I vostè, que ha aprés en aquests 20 anys de consolidació d’un programa educatiu que esdevé un referen a tot l’Estat?

“El primer de tot, el valor de l’equip, perquè sense equip, ni el projecte i ni els 20 anys – i els que tenim pel davant – no haguessin estat possible. També he après que el projecte està per davant de personalismes i que la campanya representa a totes i cadascuna de les persones que el fan possible, i que allò que surt del cor arriba. El meu consell: si vols que els teus projectes funcionin, has de saber mantenir-te a l’ombra”.

Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, a prop teu
Març 2019.

Articles relacionats:

“Premi 20 anys de 5 al Dia”

Mercabarna i AGEM, premi d’honor de l’Associació Espanyola 5 al dia. 20 anys educant més de 120.000 escolars catalans en hàbits alimentaris saludables

Llegir l’article

Enllaços d’Interès:

5 al Día –  Campanya en Mercabarna

http://www.5aldia.es/es

Asociación 5 al día.

http://www.5aldia.org/

AGEM

Escrit per: AGEM
Gremi d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Provincia
Mercabarna
Dades: Març 2019

Els Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna - Molt a prop teu
Compartir esto